...

Деветашка пещера и Крушунски водопади

Днес се отправяме към една от най-големите пещери в България – Деветашка, а след това ще посетим и живописните Крушунски водопади. Нека повървим!

Къде се намира Деветашка пещера?

Деветашка пещера се намира на около 15 километра от град Ловеч, в близост до село Деветаки. Ако идвате с автомобил, може да го оставите на паркинга тук, след което трябва да повървите около 350 метра до входа на пещерата, където да заплатите входната такса. Билетите са на цена от 3лв., а за ученици, студенти и пенсионери по 2лв.

Маршрутът е приятен и лек както за деца, така и за възрастни, ето защо Деветашка пещера е любима дестинация на много туристи. Пещерата е културна ценност с национално значение, природна забележителност и защитена територия.

Заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници със заповед на Министъра на околната среда и водите е въведен пропускателен режим в двете галерии на пещерата. Водната галерия се затваря за посетители в периода 1 ноември – 1 април, а сухата галерия – в периода 25 май – 31 юли. Светлата част на пещерата е отворена за посетители целогодишно.

Зимно работно време – всеки ден от 9.00 ч. до 16.00 ч. | Лятно работно време – всеки ден от 8.00 ч. до 20.00 ч.

Интересни факти и полезни съвети за Деветашка пещера

  • Деветашка пещера е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 30в.
  • В миналото пещерата е била използвана за съхранение на храни от държавния резерв. След това е засекретен военен обект. През 50-те години на 20 век е използвана също за съхранение на петрол.
  • През 2011 г. в Деветашката пещера е сниман филма Непобедимите 2, в който участват известни холивудски актьори като Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод Ван Дам и Чък Норис. Екипът на филма изгражда реален мост над река Осъм, който впоследствие остава като подарък на местните жители.
  • Пещерата е открита през 1921 г. Нейната обща дължина е 2442 m, площта – 20 400 m², а височината – 60 m. Вътре в пещерата има два клона, през единия от които протича рекичка, а другият е сух и топъл. Има красиви сталактити и сталагмити.
  • В пещерата може да срещнете много животни като смок мишкар, южен гребенест тритон, жаба дървесница, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка, много видове птици и бозайници. Пещерата също е дом на около 35 000 прилепи от видовете пещерен дългокрил, дългопръст нощник, голям подковонос и ръждив вечерник.

След Деветашката пещера се отправихме към друга известна забележителност наблизо – Крушунски водопади.

Къде се намират Крушунските водопади?

Намират се на 1 км. от с. Крушуна, област Ловеч, и на около 16 км. от Деветашката пещера. Автомобилът си може да оставите някъде в село Крушуна, например тук, след което да повървите около 10-15 минути в посока юг до началото на екопътеката. Може и да паркирате на паркинг непосредствено преди входа на цена от 3 лв. Водопадите са с входна такса – 5 лв за възрастни. Жителите на община Летница не заплащат входна такса, при показване на документ за самоличност.

Самата разходка започва оттук, като на мястото има изграден парк, плувен басейн и заведения за хранене. Екопътеката е лесна и подходяща за деца, като първите водопади са само на около 20 минути. Има множество мостчета, които позволяват на туристите да разгледат местността по-лесно.

Интересни факти и полезни съвети за Крушунски водопади

  • Местността около водопадите се нарича Маарата, което буквално означава Пещера. Реката около самите водопади носи същото име – Маарата.
  • Екопътеката ни отвежда нагоре по течението на реката и достига до първия и най-голям водопад – Пръскалото и пещерата, от която извира реката.
  • Най-високият водопад пада от 20 метра височина. Препоръчваме да посетите Крушунски водопади през пролетта, тъй като тогава биха били най-пълноводни.
  • Ще Ви отнеме около 2 часа, за да обиколите всички водопади без да бързате.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.