...

От Златните мостове до хижа Алеко на Витоша

Този път ще се впуснем в един от най-класическите маршрути на планината Витоша. Началната ни точка е местността Златни мостове, а за финал ще се озовем на хижа Алеко. Нека повървим!

Къде се намират Златните мостове?

Златни мостове е местност, която представлява най-голямата каменна река в района. До нея може да стигнете с автомобил (може да паркирате някъде тук) или пък да използвате градския транспорт – линия 63 също ще Ви откара до началната точка. Третият вариант е малко по-труден и започва от квартал Бояна или Княжево. Оттам може да се изкачите до Златните мостове. Не сме опитвали последния вариант, така че не можем да Ви кажем колко точно време би отнел.

Интересни факти за местността Златни мостове

  • Разположена е на надморска височина от 1350 до 1500 метра по поречието на Владайска река.
  • Впечатляващи са огромните овални каменни блокове от сиенит (хората често ги наричат “морени”, въпреки че това не е правилно) по широкото корито на реката. Повечето от тях са покрити с жълтеникави лишеи, които, огрети от слънцето, придобиват златист цвят.
  • Според други източници името идва от златен пясък, който се е намирал тук преди време.

Нека повървим от Златните мостове

От Златните мостове продължаваме по асфалтовия път напред докато не стигнем до разклонение – наляво продължава пътят за автомобили, а надясно е пътека с красива поляна и беседки. Продължаваме по пътеката вдясно, която ще ни отведе в близост до хижа Момина скала.

Какво направихме ние

Тъй като не сме най-ориентираните в планините, поехме само напред по пътеката за хижа Момина скала и излязохме на асфалтовия път малко преди самата хижа. Оттам поехме само нагоре по него, докато не стигнахме следващата ни спирка – хижа Тинтява. Ако поемете по този път, може да се отбиете и до тази панорамна площадка с красива гледка към София. Този маршрут на нас ни отне около 50 минути.

Какво трябваше да направим

След като се тръгне по пътеката за Момина скала и се подмине красивата поляна с беседки, се стига до разклон, при който трябва да се поеме надясно. Преминава се в близост до хижа Септември, а в последствие до хижа Бор и следващата ни спирка – хижа Тинтява. Този вариант е малко по-бърз и отнема около 45 минути.

От хижа Тинтява търсите табела за местност Платото или хижа Алеко. Върви се по горска пътечка (около 30 минути) със средно изкачване. Пътечката излиза на открито и не след дълго ще видите разклонение вляво за връх Камен Дел. Ако имате сили и желание, може да се отбиете и до него.

Ние ще продължим напред и за около още 30 минути ще стигнем до заслон Ушите, който представлява едноетажна сграда с преддверие. Заслонът се намира в подножието на връх Ушите, висок 1906 м.

От заслона следваме табелите за хижа Алеко и за около час ще стигнем и до нея. От хижата може да използвате кабинковия лифт, за да стигнете до града, а след това да хванете автобус 122. В официалния сайт пише, че линията е закрита до 18.09.2023г.

Ако не желаете да използвате лифт, в близост до хижа Алеко (на около 500м.) се намира спирка хотел Морени, където може да хванете автобус Nº66, който да Ви откара до града.

Ето и информация за времето, което ще Ви е необходимо, за да стигнете от началната до крайната точка:
– От Златни мостове до хижа Тинтяваоколо 50 минути, независимо от избрания маршрут
– От хижа Тинтява до заслон Ушитеоколо 60 минути
– От заслон Ушите до хижа Алекооколо 60 минути
Сумарно, бихме Ви препоръчали да си отделите 3 часа за този преход.

И още един кадър от разходката ни:

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.