...

Пещера Магура и Белоградчишките скали

Здравейте! Днес ще Ви отведем в северозападна България, област Видин, и заедно ще разгледаме пещера Магура и Белоградчишките скали. Нека повървим!

Къде се намира пещера Магура?

Пещера Магура се намира на около 200 км. от София и 23 км. от град Белоградчик. За удобство на туристите, може да оставите колата си на паркинг тук, където и ще се върнем след края на нашата разходка.

Какво те очаква там?

Приключението в пещера Магура трае около час и половина, но си заслужава всяка една секунда, прекарана вътре 🙂 Залите и галериите, обособени в пещерата, са: Триумфална зала, Полето, Хармана, Прилепна галерия, Стрелбището, Зала с рисунки, Зловеща галерия, Слънчева зала, Зала на сталактоните, Зала на падналия бор, Зала на тополата, Тронна зала, Концертна зала. Има много сталактити, сталагмити и сталактони, а в Триумфалната зала има малко езеро. Моля имайте предвид, че към този момент залата с рисунките е затворена за посетители.

След като се разходите и излезете от пещерата, Ви препоръчваме да се насладите на Рабишкото езеро точно пред вас – то е най-голямото по площ вътрешно езеро в България.

Интересни факти и полезни съвети

 • Пещера Магура е в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 14.
 • Цената на билет е 12 лв. на човек, но има и опция за семеен билет на стойност 20 лв. Влиза се само с гид в определени часове, както следва: 10.00, 12.00, 14.00 и 16.00.
 • Изходът на пещерата е на 2 км. от входа. След като излезете от нея, може да хванете влакче на стойност 2 лв. до паркинга или да повървите около 20 минути до началната точка (паркингa).
 • Температурата в пещерата е 12 градуса целогодишно, така че задължително си носете връхна дреха.
 • Общата дължина на залите и галериите е 2.5 км.
 • В пещера Магура се произвежда пенливо вино, тъй като условията там го позволяват. При подобни условия се произвежда и френското шампанско. На изхода на пещерата може да си закупите от виното в магазина на винарна Магура.

След като се върнахме до колата, потеглихме към друг природен феномен не само в България, но и в световен мащаб – Белоградчишките скали, намиращи се на 25 км. от пещерата. Те са известни със значим паметник на културата, а именно крепостта Калето.

Оставихме колата си на паркинга тук, закупихме билети и се отправихме към крепостните стени.

Интересни факти и полезни съвети

 • Белоградчишките скали са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 15.
 • Касата се намира в близост до магазинчетата за сувенири до паркинга, а за цени на билетите и работно време препоръчваме да посетите официалния сайт.
 • Белоградчишките скали са скални фигури с височина до 200 метра. Образували са се преди милиони години, като са били и дъно на море.
 • Разположени са по дължината на Белоградчишкия разлом в Западния Предбалкан на протежение от 30 км.
 • Много от скалите имат интересни форми и са обект на легенди. Често са и наричани на хора или предмети, на които приличат.

За финал – тази прекрасна гледка към град Белоградчик 🙂

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.