...

Стобски пирамиди и Рилски манастир Свети Иван Рилски

Днес ще Ви запознаем със скалния феномен Стобски пирамиди, а след това с един от най-значимите културни паметници в България – Рилският манастир. Нека повървим!

Къде се намират Стобските пирамиди?

Стобските пирамиди се намират в западна България, над село Стоб, област Кюстендил. От София ще Ви отнеме около час и половина, за да стигнете до началната точка – този паркинг.

Какво те очаква там?

По пътя нагоре Ви очаква добре обозначена пътека с доста пейки, на които да отдъхнете, въпреки че бихме нарекли разходката сравнително лесна. Преходът нагоре е около 30 минути, а за почти същото време и ще се върнете обратно. На доста места по пътя има изградени парапети, тъй като част от скалните образувания са в пропасти, но, за щастие, всичко е обезопасено.

Интересни факти и полезни съвети

 • Стобските пирамиди са в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 28а.
 • Билетите са на цена от 3 лева.
 • Формите им са различни – остри, игловидни, пирамидални, а дори и конусовидни.
 • Някои от тях имат каменни шапки отгоре, които приличат на гъби.
 • Стобските пирамиди имат различни височини – средната е 7-8 метра, а най-високите достигат до 12 метра.

Туристическата екопътека Стобски пирамиди започва от края на село Стоб до самите пирамиди и е с дължина 1100 метра. Разделена е на две части.

Първата част е с дължина от 300 метра и започва от края на село Стоб. Завършва до местността Църквището и дотам се стига за около 10 минути.
Втората част от екопътеката започва от местността Църквището и завършва до първата група пирамиди, където има изграден заслон, намиращ се на около 250 метра от местността. Останалите групи пирамиди са малко по-нагоре по същата пътечка. 🙂


След уникалните Стобски пирамиди продължихме нашето пътуване към Рилския манастир Свети Иван Рилски, намиращ се на около 40 минути с автомобил. Пред него има паркинг на цена от 5 лева.

Къде се намира Рилският манастир Свети Иван Рилски?

Разположен е в Югозападна България, област Кюстендил. Основан е през Х век от св. Йоан Рилски Чудотворец по горното течение на Рилска река.

Какво те очаква там?

 • Манастирски комплекс
 • Магерница – манастирската кухня, в която можете да видите огромните казани, в които монасите са приготвяли храна за миряните.
 • Хрельовата кула с параклис Преображение Господне – през ХІV в. манастирът е обновен от българския владетел Хрельо Драговол, като от тогава е запазена средновековната кула с параклиса.
 • Църква Рождество Богородично е главният храм на манастира. Тя е построена от Хрельо Драговол.
 • Църква-костница Въведение Богородично се намира южно от основния комплекс на Рилския манастир, непосредствено до Рилска река.
 • Историческият музей на Рилския манастир притежава най-богатата колекция от златни и сребърни съдове, монети, оръжия, а библиотеката съхранява 16 хиляди тома книги и 134 ръкописа. Отделните артикули са около 14 000.
 • Църковно-историческият музей в Рилския манастир. Входът е платен – 8 лева.

Интересни факти и полезни съвети

 • Рилският манастир Свети Иван Рилски е в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 28.
 • Има статут на отделно селище с население от 58 жители.
 • Манастирът е най-големият в България и е една от най-посещаваните забележителности в България.
 • Хрельовата кула е най-старата сграда в манастира, останала непокътната още от създаването на манастира.
 • Ако искате да пренощувате, Рилският манастир предлага нощувки и храна.

Като бонус ще Ви отведем до пещерата и гроба на Свети Иван Рилски.

Къде се намират пещерата и гроба на Свети Иван Рилски?

Намират се на около 4 километра от Рилския манастир. Паркингът и началото на самата пътека са тук.

Какво те очаква там?

Пътеката започва от табела с надпис Гробът на Св. Иван Рилски. На места е стръмна и камениста, така че бъдете внимателни. За около 15-20 минути ще стигнете до средновековната църква Успение на Св. Иван Рилски. Храмът също е наричан Старата постница и се води част от комплексната част на Рилския манастир.

От дясната му страна се намира и самата пещера на Свети Иван Рилски, където е прекарал няколко години от живота си. В нея е тъмно и сравнително тясно, но, продължавайки напред, стигаме до малка дървена стълба и тесен отвор, където светлината леко се появява. Вярва се, че през отвора могат да преминат само хората, които нямат грехове.

След като излезете от пещерата, продължете малко нагоре по пътечката и ще стигнете до аязмото. Там водата е лековита, така че не забравяйте да отпиете. Още няколко метра по-нагоре се намира Молитвената скала, в която е вградена икона на Свети Иван Рилски.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.