...

Местността Гарга баир и Люлката на любовта

Местността Гарга баир открива живописна панорамна гледка към Велико Търново, като през последните години добива популярност заради Люлката на любовта. Съоръжението с романтично име привлича туристи от цялата страна, затова в тази статия ще опишем подробно как се стига дотам. Нека повървим!

Как се стига до Люлката на любовта?

Ако идвате от Велико Търново в посока Арбанаси, спирате на разклона за Арбанаси, където се намира крайпътната чешма Каменец. Точната локация е тази.

Там има място(не е паркинг), където може да спрете колата си, след което тръгвате по пътечката, маркирана по-горе с бял цвят, вляво. След около 10 минути, пътят се разклонява – ако продължите напред, Ви предстои сериозно слизане, така че Ви съветваме да поемете по пътеката вляво. Продължавайки по нея, след няколко минути ще ви очаква кратко, но стръмно слизане, така че внимавайте.

Пътеката ще излезе на открито, а пред вас ще се открие невероятна гледка към Старата столица. Продължавате надясно към последния и най-опасен участък до люлката, където вървите в близост до ръба на скалата.

Гледайте си в краката и бъдете внимателни, но не забравяйте и възхитителната гледка вляво към Велико Търново и меандрите на река Янтра. След около 15 минути ще стигнете и до самата Люлка на любовта, която ще Ви остане от дясна страна, така че внимавайте да не я пропуснете.

Интересни факти и полезни съвети

  • Люлката е рязана няколко пъти – от Общината, защото не е обезопасена, а също и от вандали.
  • Пътят на места е много тесен и хлъзгав. Вървете с повишено внимание, като не забравяйте да бъдете с удобни обувки.
  • Тъй като пътят до люлката не е обезопасен, мястото не е подходящо за деца.
  • Ако имате възможност, отидете през седмицата. Дори тогава не липсват туристи, но през почивните дни е доста пълно.

Видео разходка

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.