Парк-музей “Шипка” и храм-паметник “Рождество Христово”

Националният парк-музей Шипка се намира по билото на Стара планина, на 28км от гр. Казанлък и на 22км от гр. Габрово. Този исторически и архитектурен резерват напълно съчетава красивата планинска природа и историческите паметници, свързани с важни събития от историята на България. Нека повървим!

Как се стига до връх Шипка?

Паметникът се намира на север от град Шипка, като до него се стига по асфалтов път, известен като Шипченския проход. Ако сте с автомобил, може да паркирате тук. До върха трябва да се повърви, като ви очакват 894 стъпала 🙂

Какво те очаква на връх Шипка?

В приземния етаж, под мраморен саркофаг, поставен на четири лежащи лъва, се съхраняват костите на загинали при отбраната на Шипка герои. Пред саркофага са застанали на вечна стража каменните фигури на руски воин и български опълченец.

Експозицията по останалите седем етажа на паметника разкрива героизма на руси и българи по време на петмесечната отбрана на прохода. Тя включва богата колекция от ордени, медали, снимков и документален материал, лични вещи на участници в боевете, както и оръжия. Там се намира копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение.

От последната площадка се чувства величието на нашите герои, а гледката – тя е незабравима!

Интересни факти и полезни съвети

  • За работно време и актуални цени моля посетете официалния сайт.
  • Паметникът е внушителна 32 метрова кула с формата на пресечена пирамида.
  • Паметникът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 93.

След като слязохме от върха, се върнахме обратно в град Шипка и оставихме колата на паркинг в близост до Храм-паметника Рождество Христово, известен още като Шипченски манастир.

Църквата има централен и 4 по-малки купола с позлатени луковици и кръстове. До западната фасада е долепена островърха камбанария със 17 камбани, висока 53 метра и богато украсена с многобройни арки, колони, майолика и позлата. В подземията ѝ има костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през Освободителната война.

Интересни факти и полезни съвети

  • Работно време: Май – октомври: 08.30 – 19.30 ч. | Ноември – април: 08.30 – 17.00 ч.
  • Манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария.
  • Първоначално целият манастир е руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България.
  • Храм-паметникът Рождество Христово е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 92.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top