Забележителности в Париж

След романтичната Люлка на любовта решихме да се пренесем на друго романтично място(или не чак толкова, в действителност), а именно френската столица – Париж.

Къде отседнахме в Париж?

Нека започнем с квартала Монмартър, където и отседнахме в хотел за няколко дни. Името му означава Планина на мъчениците, тъй като там е обезглавен светецът-покровител на Франция – Сен Дьони.

Ден 1 – квартал Монмартър :

Катедралата “Сакре Кьор” (Basilique du Sacré Cœur)

Местоположение на катедралата “Сакре Кьор”

Името ѝ означава Свято сърце и е разположена на най-високата част на хълма. Пред самия храм има обширна площадка и едно огромно стълбище, което води към нея. Мястото е доста оживено през всяка част от денонощието.

Интересни факти и полезни съвети

 • Базиликата е отворена всеки ден от 06:30 до 22:30. Входът е свободен, а резервации за групи не са необходими. Тъй като информацията би могла да се промени, моля следете официалния сайт.
 • Катедралата Сакре Кьор е дълга 85 метра, широка 35 метра и е висока 84 метра.
 • Камбаната се чува на разстояние 10км.

“Стената на любовта” (Mur des Je t’aime)

Местоположение на “Стената на любовта”

Разположена е в центъра на градината Абес в Монмартър и обхваща площ от 40 квадратни метра и общо 612 плочки. Фразата Обичам те е написана повече от хиляда пъти на над 300 различни езика (включително и на български). Стената е предпочитано място за романтични срещи.

Кабарето “Мулен Руж” (Moulin Rouge)

Местоположение на кабарето “Мулен Руж”

Името на известното кабаре в квартала означава Червената мелница. Известното нощно заведение е открито на 6 октомври 1889 г. по случай първата световна изложба. Кабарето е една от емблемите на Париж и модел за сценично изкуство в цял свят.

Интересни факти и полезни съвети

 • За да се насладите на магията в Мулен Руж, е необходимо да си направите резервация тук.
 • Актуалните цени за посещение може да следите в официалния сайт.

Така първият ни ден приключи.

Ден 2 :

Дворецът “Версай” (Palace of Versailles)

Местоположение на двореца “Версай”

Версайският дворец, наричан накратко Версай, е бивша резиденция на френските крале, откакто Луи ХІV премества там седалището на правителството (1682) до началото на Френската революция (1789). Намира се в град Версай, днес предградие на Париж, регион Ил дьо Франс. След като разгледате двореца отвътре, може да се разходите и в градините отвън, потапяйки се в красотите им. Препоръчваме да посетите градините през уикенда, когато се провежда музикално шоу с класическа музика.

Интересни факти и полезни съвети

 • Паркът и градините са отворени всеки ден между 09:00 – 17:30, а самият дворец не работи в понеделник. Моля посетете официалния сайт, тъй като работното време би могло да се промени.
 • Актуалните цени за посещение може да следите тук.
 • Ако сте гражданин на Европейския съюз и сте на възраст до 26 години, може да посетите двореца безплатно, като може да прескочите големите опашки за билети и да се насладите на Версай веднага.

Катедралата “Нотр-Дам де Пари” (Cathédrale Notre-Dame de Paris)

Местоположение на катедралата “Нотр-Дам де Пари”

Катедралата Нотр-Дам де Пари, наричана още Парижката Света Богородица, е средновековна католическа катедрала в Париж. След пожара през 2019 г. достъпът до кулите и вътрешността на катедралата е ограничен, а през това време можете да разглеждате сградата отвън и да си припомните как е изглеждала отвътре.

Интересни факти и полезни съвети

Пантеон (Panthéon)

Местоположение на Пантеонa

Пантеонът е гробница на известни личности, намираща се в сърцето на Латинския квартал в Париж (V арондисман), на възвишението Св. Женвиев.

Интересни факти и полезни съвети

Люксембургската градина (Jardin du Luxembourg)

Местоположение на Люксембургската градина

Люксембургската градина се намира в центъра на Париж, в Латинския квартал и представлява комплекс от дворец и парк и е един от символите на града. Входът за градината е свободен. На доста места има пейки и метални столове, където да си починете и насладите на гледките.

Интересни факти и полезни съвети

Ден 3 :

Лувърът (Louvre)

Местоположение на Лувъра

Лувърът е най-големият национален музей на Франция и е най-посещаваният в света. Това е домът на някои от най-известните произведения на изкуството, включително Мона Лиза и Венера Милоска.

За първи сградата е отворена като музей на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция. В музея, на площ от 60 600 квадратни метра, са разположени близо 35 000 предмети от праисторическата ера до 19 век. Приблизително 38 000 обекта от праисторията до 21 век са изложени на площ от 72 735 квадратни метра.

Интересни факти и полезни съвети

 • Официален сайт и билети за Лувъра.
 • Работно време на Лувъра.
 • Освен художествени, в Лувъра се провеждат и археологически, исторически и архитектурни изложби. Музеят притежава и голяма колекция от мебели.
 • В музея е разрешено снимането с фотоапарати и камери, при условие че не се използват светкавици.

Градините на Тюйлери (Jardin des Tuileries)

Местоположение на Градините на Тюйлери

Тюйлери е бивш дворец в Париж, използван за резиденция на френските крале. Централната част на двореца е изгоряла през 1871 година по време на Парижката комуна и впоследствие е взето решение сградата да бъде разрушена. Това са най-старите все още съществуващи кралски градини в Париж.

Площад Конкорд (Place de la Concorde)

Местоположение на площада Конкорд

Най-големият площад в Париж е разположен по крайбрежието на река Сена, в центъра на града, и разделя Лувъра и градините на Тюйлери от Шанз-Елизе.

Булевард “Шан-з-Елизе” (Avenue des Champs-Élysées)

Шан-з-Елизе е един от централните булеварди в Париж, както и една от най-известните улици в света.

Триумфалната арка (L’Arc de Triomphe)

Местоположение на Триумфалната арка

Триумфалната арка е сред най-известните монументи в Париж. Тя е разположена в центъра на площад Шарл дьо Гол, в западния край на прочутия булевард Шан-з-Елизе.

Айфеловата кула (La Tour Eiffel)

Местоположение на Айфеловата кула

Айфеловата кула е построена за Световното изложение в Париж през 1889, като символ и спомен за Френската революция от 1789. Носи името на инженер Густав Айфел, чиято фирма я проектира и изгражда.

Интересни факти и полезни съвети

 • Официален сайт и билети за Айфеловата кула.
 • Работно време на Айфеловата кула.
 • Кулата е висока 324 метра, приблизително колкото 81-етажна сграда, и е най-високата конструкция в Париж. Основата ѝ е квадратна, с дължина на страната 125 метра.
 • Айфеловата Кула има три нива, достъпни за посетители, с ресторанти на първото и второто ниво. Най-горната платформа е на 276 метра над теренанай-високата достъпна за публика наблюдателна площадка в Европейския съюз. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. Макар че има стълбище и до най-високото ниво, до него най-често се стига с асансьор.

И с това нашата разходка из френската столица Париж приключи 🙂

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top