Язовир Пасарел – връх Лалина могила – село Лозен

Днес ще ви запознаем с един много приятен за изкачване връх в близост до София – Лалина могила (или Ланина могила). Намира се в Лозенската планина, която се пада в западната част на Средна гора, и с височина от 1188м. разкрива зашеметяващи гледки към връх Полувраг, Витоша, а при ясно време може да видите дори Рила. Нека повървим!

Как се стига до връх Лалина могила?

Маршрути към върха има доста, а този, който ние избрахме, не беше кръгов, ето защо използвахме градски транспорт от София. Хваща се автобус №3 и се слиза на спирка яз. Пасарел, която се намира малко преди село Долни Пасарел. Разписанието на самия автобус може да видите тук.

След като слезем от автобуса, се връщаме няколко крачки назад и виждаме въжения мост над яз. Пасарел, който е отправната точка на това приключение.

На моста може да се направят красиви снимки, а след пресичането му завиваме наляво и вървим по брега на язовира за около 5-10 минути. След това се минава покрай вилна зона Долни Пасарел и табелата по-долу.

След къщите се поема друга пътечка надясно. Следва се маркировка Бяло/Червено/Бяло.

Преминава се покрай още няколко вили, след които ни очаква кръстопът, при който поемаме наляво. След около 10 минути стигаме до река Стражански дол, където е и арката на екопътека Лозенска планина.

Продължаваме напред, следвайки червената стрелка, и за около 10 минути стигаме до лобното място на капитан Димитър Списаревски. Тук е мястото, където пада самолета му след въздушния таран, който летецът-герой извършва над американски тежък бомбардировач на 20.12.1943г.

На мястото е изградена паметна плоча, параклисче в памет на летеца, заслон и масички с пейки за отмора.

След паметния кът продължаваме напред, като пресичаме няколко пъти реката, а после излизаме на открито. Не след дълго минаваме в близост до Матейна чешма (която ни остава вляво) и заслон, но ние вървим само напред до кръстопът, при който, ако продължим надясно, ще стигнем до връх Полувраг, но той не е нашата цел, така че поемаме наляво. 🙂

По пътя минаваме покрай няколко къщи вдясно и след леко изкачване се оказваме на нов кръстопът – вляво остава връх Бачун (или Бачул), напред е село Лозен (в тази посока ще завърши нашата разходка), а надясно отиваме ние – последно изкачване към връх Лалина могила. Пътеката става камениста, така че бъдете внимателни.

Преди крайната ни точка ще минем и през връх Малка Лалина могила. Само 11 метра по-нагоре е и връх Лалина могила – нашата крайна цел и мечтаната гледка!

След като се насладихме на гледките, поехме обратно надолу към последния кръстопът, там завихме надясно и се отправихме към село Лозен и автобусната спирка Село Горни Лозен. Оттам може да хванете автобуси №5 и №7 в посока София.

Интересни факти и полезни съвети

  • В сайта kade.si може да проследите маршрута от яз. Пасарел до вр. Лалина могила.
  • На завоя след Матейна чешма спираме да следваме маркировката Бяло/Червено/Бяло, тъй като тя води към връх Полувраг.
  • Лалина могила е вторият по височина връх в Лозенска планина.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top