Музеен комплекс Цари Мали Град, с. Белчин

На само 50 километра от София се намира един паметник на културата, който препоръчваме да посетите ако търсите разходка за един ден. Цари Мали град е комплекс, разположен на хълм, с крепост, етнографски музей, фуникуляр и парк на открито. Нека повървим!

Къде се намира Цари Мали град?

Крепостта е в близост до град Самоков, в село Белчин. Тук има паркинг, където може да оставите автомобила си. След това продължавате по този път малко нагоре, докато от дясно не видите сградата на рейсовия асансьор(фуникуляр), с който може да стигнете до крепостта.


Полезни съвети

 • Моля следете дали фуникулярът е в изправност тук.
 • В случай, че вече е в експлоатация, цените на билетите са: 5лв (възрастни), 3лв (ученици и пенсионери), безплатно за деца под 6г.
 • Цените важат единствено и само за фуникуляра и в двете посоки, тоест не е необходимо доплащане за слизането. Билетът не важи за самата крепост.
 • Релсовото съоръжение работи от сряда до неделя, като в интервала между 13:00-14:00 ч. спира за ежедневна профилактика.

Ако решите да повървите пеш, малко след като подминете сградата на фуникуляра започва екопътека Цари Мали град, дълга 860м. с 15% наклон. Изкачването отнема около 30 минути. След като се качите най-отгоре, ще се озовете на детска площадка с въжен мост и забавления за децата. Там може да отдъхнете и след това продължавате по пътечката надясно, която ще ви отведе до крепостните стени за около 5-10 минути, а малко след това и до самия вход.

Интересни факти и полезни съвети

 • За работно време и актуални цени на билетите моля посетете официалния сайт.
 • Билетът за крепостта важи и за етнографския музей, намиращ се в близост до паркинга, от който започна разходката ни.
 • Цари Мали град е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 79а.
 • На касата ще получите и карта, на която има QR код, който да сканирате с телефона си. С нейна помощ, под определена номерация, ще може да се запознаете с обектите, през които минавате на български и английски език.
 • В комплекса може да посетите църквата Възнесение Христово. Тя е еднокорабна, едноабсидна и е била полувкопана в склона от юг.
 • В двете реставрирани кули на крепостта е пресъздаден живота в Цари Мали град – може да се насладите на множество монети, военни пособия, сечива, накити, дрехи и др.

След крепостта решихме да се отбием до един връх в близост – Свети Петър (1191 м.) За целта трябва да излезете от крепостта и да се върнете до началото на детската площадка, за която говорихме по-рано. Там търсите табела хижа Белчински рай – 700 м. и продължавате по черен път за около 20 минути, след които ще стигнете до самата хижа.

Препоръчваме да влезете в нея и да опитате вкусотиите, сред които са баница, боб, супа и кюфтенца. Уникални са!

След като похапнете и отдъхнете, продължавате по стръмна пътека само нагоре и за около 10 минути ще се озовете на самия връх Свети Петър. Оттам гледките са прекрасни, като може да се насладите дори и на Рила.

Забравих да спомена и планината, в която се намираме – казва се Верила.

Интересни факти

 • Най-високият връх във Верила не е Свети Петър (1191 м.), а Голям Дебелец (1415 м.)
 • Планината е разположена на територията на 3 области: Софийска, Пернишка и Кюстендилска.

Нашата разходка не приключи тук. Бързо слязохме от върха до паркинга по същия път, от който дойдохме, и посетихме Етнографския музей (известен като Музеен комплекс с.Белчин). Билетът за самата крепост важи и тук : )

В територията на музея се намира и църквата Света Петка, така че препоръчваме да влезете и в нея.

В заключение ще кажем, че целият комплекс е доста добре подържан и препоръчваме да го посетите възможно най-скоро.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top