На само 50 километра от София се намира един паметник на културата, който препоръчваме да посетите ако търсите разходка за един ден. Цари Мали град е комплекс, разположен на хълм, с крепост, етнографски музей, фуникуляр и парк на открито. Нека повървим!

Къде се намира Цари Мали град?

Крепостта е в близост до град Самоков, в село Белчин. Тук има паркинг, където може да оставите автомобила си. След това продължавате по този път малко нагоре, докато от дясно не видите сградата на рейсовия асансьор(фуникуляр), с който може да стигнете до крепостта.


Полезни съвети

 • Моля следете дали фуникулярът е в изправност тук.
 • В случай, че вече е в експлоатация, цените на билетите са: 5лв (възрастни), 3лв (ученици и пенсионери), безплатно за деца под 6г.
 • Цените важат единствено и само за фуникуляра и в двете посоки, тоест не е необходимо доплащане за слизането. Билетът не важи за самата крепост.
 • Релсовото съоръжение работи от сряда до неделя, като в интервала между 13:00-14:00 ч. спира за ежедневна профилактика.

Ако решите да повървите пеш, малко след като подминете сградата на фуникуляра започва екопътека Цари Мали град, дълга 860м. с 15% наклон. Изкачването отнема около 30 минути. След като се качите най-отгоре, ще се озовете на детска площадка с въжен мост и забавления за децата. Там може да отдъхнете и след това продължавате по пътечката надясно, която ще ви отведе до крепостните стени за около 5-10 минути, а малко след това и до самия вход.

Интересни факти и полезни съвети

 • За работно време и актуални цени на билетите моля посетете официалния сайт.
 • Билетът за крепостта важи и за етнографския музей, намиращ се в близост до паркинга, от който започна разходката ни.
 • Цари Мали град е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 79а.
 • На касата ще получите и карта, на която има QR код, който да сканирате с телефона си. С нейна помощ, под определена номерация, ще може да се запознаете с обектите, през които минавате на български и английски език.
 • В комплекса може да посетите църквата Възнесение Христово. Тя е еднокорабна, едноабсидна и е била полувкопана в склона от юг.
 • В двете реставрирани кули на крепостта е пресъздаден живота в Цари Мали град – може да се насладите на множество монети, военни пособия, сечива, накити, дрехи и др.

След крепостта решихме да се отбием до един връх в близост – Свети Петър (1191 м.) За целта трябва да излезете от крепостта и да се върнете до началото на детската площадка, за която говорихме по-рано. Там търсите табела хижа Белчински рай – 700 м. и продължавате по черен път за около 20 минути, след които ще стигнете до самата хижа.

Препоръчваме да влезете в нея и да опитате вкусотиите, сред които са баница, боб, супа и кюфтенца. Уникални са!

След като похапнете и отдъхнете, продължавате по стръмна пътека само нагоре и за около 10 минути ще се озовете на самия връх Свети Петър. Оттам гледките са прекрасни, като може да се насладите дори и на Рила.

Забравих да спомена и планината, в която се намираме – казва се Верила.

Интересни факти

 • Най-високият връх във Верила не е Свети Петър (1191 м.), а Голям Дебелец (1415 м.)
 • Планината е разположена на територията на 3 области: Софийска, Пернишка и Кюстендилска.


Нашата разходка не приключи тук. Бързо слязохме от върха до паркинга по същия път, от който дойдохме, и посетихме Етнографския музей (известен като Музеен комплекс с.Белчин). Билетът за самата крепост важи и тук : )

В територията на музея се намира и църквата Света Петка, така че препоръчваме да влезете и в нея.

В заключение ще кажем, че целият комплекс е доста добре подържан и препоръчваме да го посетите възможно най-скоро.


Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.