Пещера Проходна, Пещерен дом, Геопарк Искър-Панега и ферма Сините Щрауси

Днес започваме нашата разходка с един природен феномен на около час и половина от София – пещера Проходна. Нека повървим!

Къде се намира пещера Проходна?

Пещерата се намира на 2км. от село Карлуково, област Ловеч. На този свободен паркинг може да оставите колата си. След това продължавате по пътечката надолу, а малко след това завивате надясно към самата пещера – няма как да я пропуснете 🙂

Интересни факти и полезни съвети

 • Пещера Проходна се намира на 250м. надморска височина. Дължината й е 272м. и има два входа – често наричани голям и малък. Пещерата се счита за най-дългия пещерен тунел в България.
 • Тя е естествено осветена от двата входа и от естествените отвори в тавана, наричани “окна” – от тях произлиза и другото известно име на пещерата – “Божиите очи”.
 • В пещерата са снимани много български и чуждестранни филми и сериали, включително Време Разделно.
 • Постоянно се организират спортно катерене и бънджи скокове.

В близост до пещерата се намира и Националният пещерен дом “Петър Трантеев” край с. Карлуково. Приблизителната локация споделям тук.

Интересни факти и полезни съвети

 • Националният пещерен дом е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 30а.
 • Построен е с цел научно-проучвателни дейности на богатството от пещери и пропасти в Карлуковското карстово плато.
 • Националният пещерен дом представлява хижа, построена върху варикова скала, от която се открива невероятна гледка.

След Божиите очи и пещерния дом се отправихме към една от най-красивите екопътеки в България – геопарк Искър-Панега. Колата може да оставите на големия паркинг тук, където може да закупите различни храни и напитки, има и тоалетна. От паркинга поемате към самата екопътека, като има доста информационни табели, които ще ви насочат правилно. Разходката започва под малък мост, а малко след него следва и най-трудната част – слизане по стръмни камъни и дървени стъпала, изградени в помощ на туристите. Има и дървени парапети, за които може да се държите на места.

След тази малка трудност Ви предстои уникална разходка покрай беседки, мостчета, много видове птици и страхотната река Златна Панега.

Интересни факти и полезни съвети

 • Екопътеката е дълга 12км. и свързва град Луковит със село Карлуково.
 • По време на разходката може да минете покрай входа на пещера Темната Дупка. Влизането не е препоръчително без предварителна подготовка и екипировка и опитен водач.
 • Може да си направите водна разходка с водно колело, лодка с гребла, каяк или лодка за разходка и фотокруиз. За повече информация моля посете сайта на Панега Атракцион.
 • В даден момент маркировката на екопътеката свършва(на около 2км. от началото). Ако сте любители на дългите разходки, може да продължите и стигнете до пещера Проходна. 🙂


 • Ще Ви отнеме около час и половина до края на обособената част от екопътеката. Връщането е по същия път, за да се насладите двойно на впечатляващата природа.

Като бонус ще споделим с вас и още нещо, което да посетите в близост – фермата Сините Щрауси, намираща се на около 20 километра от геопарк Искър-Панега, тук.

Интересни факти и полезни съвети

 • Цената за вход е 2лв.
 • Вътре може да видите ему, нанду и щрауси, а стопаните ще ви предразположат с интересен гид тур.
 • В самата ферма има магазин за интересни сувенири, както и музей на щрауса.

И така нашето пътуване приключи. Пещери, екопътека, щрауси… беше невероятно! 🙂

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top