...

Банско – забележителности в града и наоколо

С идването на студените месеци решихме да Ви запознаем с повече градове и този път се отправяме към Банско. Въпреки че градът е популярна дестинация най-вече за ски туризъм, ние ще се спуснем през основните му забележителности. Нека повървим!

Къде се намира град Банско?

Банско е град в Югозападна България, област Благоевград, и се намира в подножието на Северен Пирин на 927 м. надморска височина. От столицата е на разстояние 150 км. (приблизително 2 часа и половина път с автомобил), а от Благоевград разстоянието е само 56 км.

Забележителности в Банско

Централният площад и паметникът на Паисий Хилендарски

За да се потопите напълно във възрожденската атмосфера, може да започнете разходката си по характерните за града калдъръмени улички около центъра. А в близост до централния площад ще видите масивните мемориал и паметник на Паисий Хилендарски.

Интересни факти за Паисий Хилендарски

  • Паисий Хилендарски е български народен будител, автор на История славянобългарска.
  • Според местните, Паисий е родом от Банско. Тук се предполага, че е била родната му къща, ето защо и през 2008 г. е изграден паметника в негова чест.
  • Паисий Хилендарски е сред най-почитаните дейци на Българското възраждане. Пловдивският университет, Софийската математическа гимназия и други учебни заведения в България носят неговото име.

Църква Света Троица

Една от основните забележителности на града е трикорабната църква Света Троица, построена в централната част на Банско през 1835 г. от местни майстори. Мястото за строене на църквата е дарено от заможен банскалияЛазар Герман.

Интересни факти за църква Света Троица

  • Това е била най-голямата църква в България преди построяването на катедралата Александър Невски в София.
  • От 1842 г. на страничния вход на църквата има възрожденска чешма.
  • До църквата се издига часовникова кула с камбана, издигаща се на височина 30 метра.
  • Църквата Света Троица в Банско е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 1а. Печат и марка може да вземете в самата църква.

Къща-музей Неофит Рилски

Родният дом на българския монах се намира до църквата Света Троица. Къщата, също известна с името Бенината, е исторически паметник на културата с национално значение. Къщата-музей Неофит Рилски в Банско е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 1.

Къща-музей Никола Вапцаров

Родната къща на поета Никола Вапцаров (1909 – 1942 г.) е превърната в музей през 1952 г. Намира се на централния площад в Банско. По указания на майката, брата и сестрата на поета в къщата е възстановена домашната обстановка от неговото детство. Музеят има няколко части:

  • Видеозала с 2 помещения, където може да видите родословното дърво на поета.
  • Автентична етнографска експозиция за живота му и отделна видеозала с поезията му.
  • Тук може да видите също копия от негови ръкописи, първи публикации на негови стихове, а във витрина се пазят костюма, ризата и часовника, които поетът е носил преди да бъде разстрелян. Бил е осъден на смърт заедно с шестима души за подривна дейност в разгара на Втората световна война.

Къща-музей Никола Вапцаров в Банско е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 1.

Музей Велянова къща

Велянова къща е музей, обявен за паметник на културата от национално значение през 1967 г. Сградата е изографисана от Уста (майстор) Велян Огнев отвътре и отвън, което я прави истински шедьовър. Музей Велянова къща в Банско е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 1.

Постоянна иконна изложба

Постоянната иконна изложба е обявена за паметник на културата и в нея може да видите шест изложбени зали, които проследяват развитието на Банската иконописна школа. В миналото сградата е била женски метох към Хилендарския и Рилския манастир.

Какво да видите около Банско?

Байкушева мура

Байкушевата мура е дърво от вида черна мура. Тя е на възраст от над 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите в света. Приблизителните размери на дървото са: височина 26 м. и обиколка 7,80 м. Маршрутът започва на 15 км. от Банско – паркингът на хижа Бъндерица. Следвайки тебелите, ще преминете през стръмни дървени стълби за кратко и за около 10 минути ще стигнете до самото дърво.

Муратово езеро и Муратов връх

От хижа Вихрен започва маршрут за изкачване на панорамния Муратов връх, чиято височина е 2669 м. В подножието на върха се намира и Муратово езеро. Разстоянието от Банско до хижа Вихрен е около 16 км., като последните километри са по тесен асфалтов път.

Връх Вихрен

Връх Вихрен, висок 2914 м., е втори по височина в България след Мусала и първенец за Пирин. Класическият маршрут към върха започва от хижа Вихрен.

Хижа Безбог и връх Безбог

За да стигнете до хижа Безбог, Ви препоръчваме да използвате лифта от хижа Гоце Делчев. Последната се намира на 18 км. от Банско. Оттам може да продължите пеш към връх Безбог, висок 2645 м.

А ти посещавал ли си Банско или забележителностите наоколо?

Може да споделиш твоите впечатления като коментар по-долу.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.