Дворец Царска Бистрица край Боровец

Наскоро разгледахме значима историческа забележителност – двореца Царска Бистрица на владетелите от Третото българско царство, намиращ се над курорта Боровец в Рила. Нека го разгледаме заедно!

Как се стига до дворец Царска Бистрица?

От София ще Ви отнеме около 1 час и 30 минути, за да стигнете до двореца по пътя София – Самоков – Боровец. На входа има малък паркинг, където може да оставите автомобила си. Дворецът работи от четвъртък до неделя от 9:00 до 17:00 ч., а билетите са на цена от 6 лв. за възрастен и 4 лв. за ученици/пенсионери. Тъй като тази информация може да се промени, Ви препоръчваме да следите официалната страница.

Какво Ви очаква по пътя?

Разходката започва по алеите в парка около самия дворец. По пътя си ще видите множество редки растения и дървета, пренесени от цял свят, а в близост до самия дворец минава и река Бистрица, по поречието на която са изградени красиви изкуствени водопади и езерца. В някои от езерцата видяхме и рибки 🙂

За съжаление, в момента не може да се влиза в самия дворец, така че успяхме да му се насладим единствено отвън.

Интересни факти за дворец Царска Бистрица

  • Построен е в периода 1898 – 1914 г. и е изпълнявал функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III.
  • Архитектурата на двореца е възрожденска, но все пак е повлияна от някои западни стилове. Обзавеждането на една от стаите, която прилича на корабна каюта, е било личен подарък от капитана на кораба Нова Америка за Княз Фердинанд I при пътуването му в Южна Америка.
  • В трапезарията има голям портрет на Христо Марков – личният ловец на Княз Фердинанд I, починал след като бил ранен от мечка.
  • Запазена е колекция от ловни трофеи на Цар Борис III. Тя включва глухари и тетреви (птици от семейство Фазанови), елени, сръндаци, диви кози и глигани.
  • Запазени са и автентични кахлени камини. Декоративните плочки по тях, доставени от Австрия, са над 50 на брой и няма две еднакви по форма или цвят. Те са уникални за XX век – истински шедьовър в керамичното производство.
  • Гостната на двореца е украсена с резбован дървен таван. Oрнаментите му са изработени от майстори дърворезбари от Копривщица, Трявна и Самоков.

Нека продължим разходката. Докато разглеждате двореца отвън, със сигурност ще забележите и галерията, на чието място преди 2009 г. е имало конюшня. Галерията представлява постоянна експозиция с 60 платна на известни български художници.

След галерията може да слезете по стълбите и мостчето над реката и не след дълго ще видите параклис Св. Йоан Рилски, построен и осветен през 2006 г. Посветен е на сватбата на Княгиня Калина (дъщерята на Цар Симеон II) и Китин Муньос през 2002 г.

Друго интересно, което може да видите напред по алеята, е водната електроцентрала, построена през 1912 г., която и до ден днешен захранва двореца с електричество чрез своята турбина Siemens.

А ти посещавал ли си дворец “Царска Бистрица”?

Може да споделиш твоите впечатления като коментар по-долу.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top