Разходка до извор Живата вода в покрайнините на село Боснек

В края на септември решихме да се разходим до едно не толкова известно място в близост до Софияизвор Живата вода в покрайнините на село Боснек. Пътеката е доста лека, така че…нека повървим!

Къде се намира и как се стига до извор Живата вода?

Изворът, известен още с името Чешма на щастието, се намира на около 45 км. от София, в южните части на Витоша. След като влезете в селото, може да паркирате на този общински паркинг, който побира около 10 автомобила.

Улицата, на която се намира паркингът, и по която ще продължим пеш, се казва Живата вода. Минавайки по нея, ще видите няколко къщи, след които ще стигнете до началото на горската пътечка, която ще Ви отведе до извора.

Какво Ви очаква по пътя към извор Живата вода?

Пътечката плавно се изкачва нагоре по планината, като денивелацията е доста малка. Вървейки от лявата страна на река Добри дол, ще видите 10 информационни табели за местността, пейки на места, както и множество разнообразни растения.

След около час ще стигнете до голяма поляна с няколко табели. Ако продължите наляво, ще стигнете до заслон Меча чешма и село Кладница, но ние сме надясно, все по-близо до извор Живата вода.

До извора Ви окачват около 10 минути леко изкачване.

Интересни факти за извор Живата вода?

  • Легенда гласи, че ако пред извора със змейска глава застане лош човек, водата спира. При нас водата продължи да тече, така че всичко беше точно. 😀
  • Автор на скулптурата с глава на змей/дракон е Негри Будинов – каменоделец от село Кладница.
  • Някои вярват на легендата, а други на науката – според нея изворът събира водата си в кухина под земята. Когато тя се изпразни, е нужно някакво време, за да се напълни наново. Водата понякога може да спре за часове или пък да потече след пет минути. Този извор е единствен по рода си в България, като в Европа може да се види само още един подобен – във френските Алпи.
  • Преди векове османски пътешественик Евлия Челеби нарекъл извора Чешма на щастието. Според поверията водата от него е лечебна, като постоянно бива посещаван от хора, търсещи изцеление.
  • От Боснек започва Алеята на карста с дължина 10 км. и денивелация около 200 м.

Какво интересно има около извор Живата вода?

В близост до извора има заслон. Продължете вдясно от него по пътеката и след изкачване около 5-10 минути ще стигнете до пещера Живата вода. Пред пещерата има надпис, поставен от участниците в предаването Фермата 2. Той гласи, че в тази пещера свети Иван Рилски за първи път търси уединение с Бог. Пещерата е с нисък вход, така че внимавайте като влизате, а и след това. Вътре може да видите икона на Света Богородица. И прилепи – когато ние влязохме в пещерата, около нас кръжеше един, чието спокойствие ние нарушихме и излязохме набързо без да успеем да снимаме иконата.

Шествековният космат дъб

На излизане от селото се спряхме и до нещо уникално за село Боснекшествековният космат дъб. Точната му локация е тук, като може да спрете колата си малко преди самото дърво, на една отбивка от пътя вдясно.

Пещера Духлата

В близост до селото се намира и най-дългата пещера в България – Духлата (дължина – 18 200 м., дълбочина – 53 м.) В пещерата не може да се влиза свободно заради сложната пещерна система от 6 нива. Посещава се само с опитен водач и специално оборудване при предварителна уговорка. В пещерата има 22 вида животни, като 6 от тези видове са прилепи. Пещерата Академик е част от подземната водна система на Духлата и в нея може да видите най-дългите цевични сталактити в района.

Още за село Боснек

Селището е основано от сръбски преселници, наричащи се босняци, откъдето и идва името на селото. Археологическите находки разкриват останки от тракийска могила, светилище и селище около местност Живата вода. На 200 м. западно от селото се издига Кръста, където са намерени основи на тракийска крепост.

В близост до Боснек се намира село Чуйпетловонай-високо разположеното село на територията на природен парк Витоша (1250 м.) Според предание, името на селото идва от ранобуден и гласовит петел, издал жителите му на турците.

Боснешки карстов район

Боснешкият карстов район е доста богат на природни местообитания. Горските местообитания заемат огромна част от територията на района. Тук може да видите бук, космат дъб, а покрай реките – върба и черна елша. В района има голямо разнообразие на лечебни растения – над 120 вида. На открити места най-често се срещат безстъблена решетка, бял пелин, планинска чубрица и др. Откъм храсти може да срещнете шипка, глог и хвойна.

В района на село Боснек се срещат над 120 вида птици. Тук може да видите една от най-големите птици у нас – скален орел, както и осояд, бухал и застрашеният от изчезване ливаден дърдавец. Като допълнение, язовир Студена привлича множество водолюбиви птицизеленоглава патица, зимно бърне и приказните сива и бяла чапла.

За разлика от северната и пълна с туристи част на Витоша, Боснешкият карстов район предлага страхотни условия за диви животни. Тук е възможно да се срещне най-едрият хищник у наскафявата мечка. Тя обикновено избягва срещи с хората, но през есента може да бъде видяна да се храни с плодове, подготвяйки се за зимата. 🙂

Други животни, които може да срещнете тук, са благороден елен, сърна, диви прасета, търсещи храна, вълк, заек, лалугер и др. Нека не забравяме и прилепите – единствените активно летящи бозайници, които намират убежище в пещерите и горите край село Боснек. През зимата се крият в пещерите в зимен сън, а през лятото са в хралупи по дърветата и цепнатини по скалите.

И за финал – още 2 кадъра от разходката ни : )

А ти посещавал ли си извор Живата вода?

Може да споделиш твоите впечатления като коментар по-долу.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top