Седемте Рилски езера – класически маршрут

В следващите редове ще Ви запознаем с една от най-популярните забележителности в България – Седемте рилски езера! Ето защо човек поне веднъж трябва да се наслади на тези езера и удивителната гледка от върха.

Какво представляват и къде се намират седемте Рилски езера?

Седемте рилски езера са група езера с ледников произход. Намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила планина и са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 м. надморска височина. А ето и имената им от най-ниско към най-високо разположеното:

Как да стигнете до седемте Рилски езера?

От София ще Ви отнеме около час и половина с автомобил (около 90 км.), за да стигнете до началната точка – курортът Паничище и долната станция на лифта. Паничище се намира на около 10 км. югоизточно от град Сапарева баня, област Кюстендил. Когато пристигнете на долната станция на лифта, не очаквайте паркинг – просто ще трябва да спрете отстрани на пътя, но ще трябва да заплатите 5 лв. за паркиране. Оттам има два варианта:

 1. Ако имате достатъчно време и енергия, може да се изкачите до езерата пеш. Ние не сме опитвали този вариант и не можем да Ви кажем колко време би отнел.
 2. Препоръчителният вариант е да използвате открития двуседалков лифт. Пътуването с него до хижа Рилски езера, от която започва преходът, ще Ви отнеме около 20 минути. За цени и работно време на лифта моля посетете официалния сайт.

Интересни факти за Седемте рилски езера

 • Хижа Скакавица и Седемте рилски езера са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 29. Печат може да вземете от хижа Рилски езера.
 • Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, е Сълзата (2535 м.)
 • Езеро Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България – дълбочината му е 37.9 м.
 • Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове.
 • Езеро Близнака е най-голямото по площ от седемте и се състои от вътрешен и външен близнак, свързани с плитък пролив.
 • Езеро Трилистника е с неправилна форма, наподобяваща трилистна детелина.
 • Най-плитко е Рибното езеро – дълбочината му е около 2.5 м.
 • Най-ниско разположено е Долното езеро. То събира водата, която се оттича от останалите шест езера и поставя началото на река Джерман.

Повече за прехода

Хижа Рилски езера – езеро Бъбрека (около 1 час и 30 минути)

Ние ще следваме най-популярния маршрут. Той започва от хижа Рилски езера със стръмно изкачване около половин час. След това ще Ви отнеме около един час, за да стигнете до езеро Бъбрека, което носи името си заради специфичната форма на бъбрек. Езерото е второто по големина езеро след Близнака. Тук може да си направите почивка, тъй като до следващото езеро отново Ви очаква изкачване.

Езеро Бъбрека – езеро Окото (около 30 минути)

От Бъбрека започваме ново изкачване за около 30 минути в посока езеро Окото (наричано още Сърцето). В миналото езерото се е казвало Чанак гьол.

Езеро Окото – езеро Сълзата (около 40 минути)

От Окото до езеро Сълзата Ви очакват около 40 минути изкачване. Гледката от езерния връх е невероятна – може да се насладите на Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното езеро. Но не забравяйте да се насладите и на Сълзата, падаща се зад вас, все пак езерото носи това име заради водата си – кристална и прозрачна.

Езеро Сълзата – езеро Близнака (около 45 минути)

За да стигнем до езеро Близнака, трябва да се върнем обратно по същата пътека през Окото до Бъбрека. Оттам се поема друга пътечка надолу, която ще Ви отведе до най-голямото по площ езероБлизнака. Цялото слизане до езеро Близнака ще Ви отнеме около 45 минути при стръмно слизане. По време на голяма суша езерото се разделя на две по-малки езера – оттам идва и името му – Близнака. Старото име на езерото е Чифте гьол.

Езеро Близнака – езеро Трилистника (около 15 минути)

След Близнака, пътечката ще Ви отведе до езеро Трилистника за около 15 минути. В миналото езерото е носило името Средния гьол.

Eзеро Трилистника – Рибно езеро (около 15 минути)

От Трилистника за около 15 минути ще стигнем до Рибното езеро. Това е най-плиткото от Седемте рилски езера. На брега на езерото се намира старата хижа Седемте езера. В езерото има доста риба, откъдето идва и името му. Но имайте предвид, че риболовът е забранен.

Рибно езеро – Долно езеро – Хижа Рилски езера (около 40 минути)

От Рибното езеро по пътечка се минава в близост до Долното езеро. То е най-ниско разположеното от Седемте рилски езера и събира водата, която изтича от останалите езера. То дава началото на река Джерман. От Рибното до Долното езеро ще стигнете за десетина минути, а след това Ви очакват още около 30 минути, за да се върнете до хижа Рилски езера.

Преходът е дълъг, подгответе си поне 5-6 часа, изпълнени с доста вървене, но пък всичко това си заслужава, тъй като гледките са невероятни!

А ти посещавал ли си Седемте рилски езера?

Може да споделиш твоите впечатления като коментар по-долу.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

1 thought on “Седемте Рилски езера – класически маршрут”

 1. Съгласна съм, че човек поне веднъж в живота си трябва да посети езерата и да се наслади на невероятните гледки! Прекрасни кадри! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top