...

Копривщица – градът-музей

Копривщица е град, разположен в планински район по течението на река Тополница в централната част на Същинска Средна гора. Бихме го нарекли малко живописно градче, което съхранява и до ден днешен характерните белези на възрожденския град.

Интересни факти за Копривщица

  • Априлското въстание избухва преждевременно на 20-и април 1876 година в Копривщица.
  • В Копривщица е написано Кървавото писмо от Тодор Каблешков.
  • Производството на плъсти е емблематично за Копривщица. Плъстите представляват нетъкани вълнени килими с цветни орнаменти. Използвани са като постеля за спане на пода.

Работно време и цени на къщите-музеи

  • За работно време на къщите-музеи прилагам официалния сайт на Дирекция на музеите гр. Копривщица.
  • Относно цените Ви предлагаме да си вземете комбиниран билет, който струва 15 лв. С него ще може да разгледате 6 къщи-музеи: музей Лютова къща, къща-музей на Тодор Каблешков, къща-музей на Димчо Дебелянов, къща-музей Любен и Петко Каравелови, къща-музей на Георги Бенковски и Просветен център. Отново прилагам официалния сайт за повече информация.

Забележителности в Копривщица

Площад 20-и април и Мавзолей-костница на Априлци

Местоположение на площад 20-и април

Започваме нашата разходка от централния площад 20-и април. Там има информационен център, от който може да си закупите комбинирания билет за шестте къщи. Град Копривщица е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 75, така че от същото място може да получите и печат.

На площада се намира и мавзолеят-костница на Априлци, построен през 1926-1928 г. в памет на загиналите в Априлското въстание. Има два етажа, като на първия е костницата, а на втория, по каменни стълби, се стига до параклисче.

Музей Лютова къща

Местоположение на музей Лютова къща

Продължаваме към една от най-известните къщи в КопривщицаЛютова къща. Построена е през 1854г., като по-късно е продадена на търговеца Петко Лютов, откъдето идва и името на къщата. Тя е етнографски музей с постоянна изложба на плъсти – красиви нетъкани постелки, изработени от вълна.

В близост от Лютовата къща се намира Класното училище – това е второто класно училище в България. В него са преподавали Найден Геров и Неофит Рилски.

Мостът на първата пушка (Калъчев мост)

Местоположение на моста на първата пушка

Калъчев мост се намира над един от притоците на река Тополница. Тук на 20-и април 1876г. въстаникът Георги Тиханек убива турско заптие, като произвежда изстрела, който дава началото на Априлското въстание.

Къща-музей на Тодор Каблешков

Местоположение на къща-музей на Тодор Каблешков

В тази къща се ражда и расте Тодор Каблешков. Тя се отличава със симетричност и впечатляващи форми от дърворезба.

Факти за Тодор Каблешков

  • Той е председателят на тайния революционен комитет в Копривщица.
  • На 20-и април 1876г. обявява началото на Априлското въстание.
  • Автор е на известното Кърваво писмо, изпратено до Георги Бенковски в Панагюрище. Целта на писмото е да извести другите градове за бунта в Копривщица и да призове за същото в другите населени места. Писмото е подпечатано с кръвта на убитото заптие от революционера Георги Тиханек.

Храм “Успение Богородично”

Местоположение на храм “Успение Богородично”

Църквата, известна и с имената Синя църква и Стара църква, е построена през 1817г. само за 11 дни. Освен красивия син цвят отвън, църквата е богато изписана и впечатляваща отвътре. В двора на църквата се намират гробовете на Тодор Каблешков и Димчо Дебелянов.

Къща-музей на Димчо Дебелянов

Местоположение на къща-музей на Димчо Дебелянов

Това е домът на известния поет, който загива в сражение по време на Първата световна война. Още с прекрачването на прага на къщата ще забележите скулптура на неговата майка, която чака детето си да се върне от фронта.

Ослекова къща-музей

Местоположение на Ослекова къща-музей

В близост до дома на Димчо Дебелянов се намира друга възрожденска къща – тази на абаджията Ненчо Ослеков. Тя е етнографски музей и представя бита на копривщенци. Къщата е частен обект и тук няма да може да използвате комбинирания билет – входът се заплаща на място.

Къща-музей Любен и Петко Каравелови

Местоположение на къща-музей Любен и Петко Каравелови

След Ослековата къща Ви предлагаме да се върнете на площад 20-и април и да пресечете едно от мостчетата над реката. Там се намира къщата-музей на братята Любен и Петко Каравелови. Представлява комплекс с няколко постройки и етнографски музей. В двора на къщата все още расте круша, засадена лично от Любен Каравелов през 1854 г.

Къща-музей и паметник на Георги Бенковски

Местоположение на къща-музей Георги Бенковски

Къщата с открит чардак на втория етаж се намира на един от хълмовете на Копривщица. Тук е роден един от основните организатори на Априлското въстаниеГеорги Бенковски.

Над къщата ще видите стъпалата, които ще Ви отведат до 11-метров паметник на революционера, яхнал кон и стъпил върху 5 камъка, символизиращи петте века турско робство. Върху камъните са издълбани думите: “Ставайте робове, аз неща ярем“.

Просветен Център през Възраждането (Доросиева къща)

Местоположение на просветния център през Възраждането

В Доросиева къща, точно до дома на Георги Бенковски, има експозиция, свързана с духовния живот и просветното дело на копривщенци.

Други забележителности в Копривщица, които може да посетите ако разполагате с достатъчно време

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.