...

Античните тракийски гробници и храмове край Старосел

Наскоро посетихме археологически находки в района на село Старосел, които свидетелстват за древни тракийски селища. Нека повървим!

Къде се намира и как се стига до село Старосел?

Старосел е село в Южна България, област Пловдив. Намира се по южните склонове на Същинска Средна гора, част от община Хисаря. От София е на разстояние около 2 часа път. Може да минете по АМ Тракия и да се отклоните към Съединение – Любен – Старосел (около 173 км.) или пък да използвате подбалканския път (132 км.) А ето и какво да посетите в близост до Старосел:

Храмът в “Четиньова могила”

Районът около Старосел е богат на археологически паметници, като преобладаващи са тези от тракийската древност. През 2000 г. професор Георги Китов и експедицията му откриват само източната част от фронтона над входа. Там има няколко стъпала, които стигат до голяма площадка, като от двете й страни има по едно по-малко стълбище. От края на тази площадка започва коридор, дълъг 10м., който води до същинския храм. Фасадата е изградена от изгладени блокове вулканичен туф.

За да влезете в самия храм, трябва да преминете през 3 стъпала, а на прага ще видите издълбани следи от двукрили врати. Тези следи потвърждават хипотезата на професор Китов – че помещението не е гробница, а храм, използван за почитане на тракийски владетел след неговата смърт. Предполага се, но не е доказано, че този владетел е Ситалк (цар на одрисите от 431 до 424 г. пр.н.е).

От северната страна на сградата може да видите вкопана вана с водоустойчив хоросан, която може да побере до 6 тона течност. При разкопките са намерени керамични чаши, кани и цедилки, което означава, че във ваната са съхранявали вино.

В близост, от югозападната страна, е открит гроб на тракийски владетел. В него са били положени богати погребални даровезлатен пръстен с изображение на тракийски конник, бронзов шлем, наколенници, ризница и др.

Интересни факти за Тракийски култов комплекс в “Четиньова могила”

  • Тракийски култов комплекс в “Четиньова могила” е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 67. Печат и марка може да вземете на входа.
  • Могилата е оградена от внушителна стена с дължина 241 м. и е построена от добре обработени гранитни квадри. Предполага се, че са използвани повече от 5000 такива блока.
  • Откритата вана подкрепя теорията, че в храма са се извършвали ритуали, тъй като религиозните церемонии в древна Тракия са били свързани с пиене на вино.

Ето и един красив пейзажен кадър от култов комплекс в “Четиньова могила”:

Храм в могила “Хоризонт”

Тракийският храм в могила “Хоризонт” се намира на няколко километра от храма в “Четиньова могила”. Смята се, че е функционирал през IV в. пр. Хр.

Постройката е единствена по рода си в тракийските земи – с видима колонада от 6 лицеви и две странични колони в дорийски стил. Смята се, че в средата на IV в. пр. Хр. там е погребан обожествен тракийски владетел, тъй като там са били намерени бронзови върхове на стрели, златни пластини за пришиване към яка и др.

В съседство е имало друга могила с храм, върху основите на който в момента се намира местност “Манастира” и параклис “Свети Спас”.

Култов комплекс “Слънчева врата”

Скалният мегалит Слънчева врата е известен още под името Момини Камъне. Намира се в близост до винен и СПА комплекс Старосел – малко след като подминете селото и хотела има мостче, a след като го подминете продължавате по черен път вдясно.

Ще преминете през зоокът Старосел, където пък може да видите благороден елен, сърна, лопатар, сърна, дива свиня, вълк, лебед, лама и други животни. Малко след зоокъта има разклон, където трябва да поемете надясно. До тук ще Ви отнеме не повече от 15 минути.

За около 40 минути ще стигнете от началната точка до самия мегалит Слънчева врата. Преходът не е тежък, около 3 км. в посока с малка денивелация – около 200 м.

Според стара легенда красиво момиче живяло в селото наблизо. Тя се влюбила в хубав мъж и му се отдала без да изчака сключането на брак. След като научили за постъпката, родителите ѝ я проклели и изгонили от дома. Дълго време се лутала в гората, където я застигнали клетвите на близките. Така се вкаменила с глава към небето и се образувал мегалит Слънчева врата.

А ти посещавал ли си антични тракийски гробници и храмове в района на Старосел?

Може да споделиш твоите впечатления като коментар по-долу.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.