...

Двор на кирилицата в старопрестолна Плиска

Освен първа българска столица, Плиска е дом и на музея Двор на кирилицата. С буквите на познатата ни азбука пишат милиони души по целия свят, а поне 50 езика използват или някога са използвали кирилицата. Ето защо по повод Деня на българската просвета и култура – 24 май, решихме да Ви запознаем с това магнетично място. Нека повървим!

Къде се намира комплекс “Дворът на кирилицата”

Музеят се намира в град Плиска, област Шумен, северна България, като точното място може да видите тук. До входа има обособен широк паркинг за посетителите с автомобил. Билетът за възрастни е 10 лв., за ученици и лица над 65 г. – 6 лв, а за деца до 7 г. посещението е безплатно.

Какво Ви очаква в “Двор на кирилицата”

След като влезете, пред вас ще видите тридесетте каменни букви на кирилица, изработени от пясъчен туф, а размерите на тези скулптури са внушителни – високи са повече от 2 метра. Всяка една от буквите крие послание – дума, започваща със съответната буква. Нека вземем за пример името ми – “Явор” – буквата “Я” сивмолизира “Ябълката” – забраненият божествен плод в райската градина, символ на изкушението и греха. А какво крият зад себе си останалите букви, ще разберете като посетите музея. 🙂

В двора има още няколко паметника, които може да видите – белите каменни фигури на братята Св. Св. Кирил и Методий и 12-метров кръст, издигащ се зад тях, и паметника на Св. цар Борис I-Михаил, покръстител на българите. До скулптурата му има малък параклис, който носи неговото име.

Картинна галерия

Нека продължим към крепостта Кирилица и да разгледаме картините, които разказват за важни събития в нашата история като създаването и приемането на кирилицата, покръстването на българите и тн.

Зала “Създаване на азбуката”

В тази зала може да видите всяка буква, показана чрез релефна картина, пана, на които може да прочетете буквите на двете азбуки – кирилица и глаголица, както и восъчни скулптури на Климент, Наум и Ангеларий, ученици на Светите братя Кирил и Методий.

Зала “Българска слава”

Очакват Ви няколко стъпала до втория етаж на крепостта Кирилица. Там ще видите восъчните скулптури на най-славните владетели от Първата българска държава. Мисля, че е редно да ги споменем: хан Кубрат, хан Аспарух, хан Тервел, хан Кардам, хан Крум, хан Омуртаг, цар Борис I-Михаил и съпругата му – царица Мария.

Алея на писателите

След зала Българска слава може да разгледате алеята на писателите, творили поезия и проза на кирилица. Тук ще видите:

Бюстове на български писатели

Сред тях са Иван Вазов, Христо Ботев, Гео Милев, Димчо Дебелянов и други. Под всяка скулптура има малко пръст от родното място на съответния писател.

Бюстове на световни писатели

Тук може да видите бюстовете на Фьодор Достоевски, Александър Пушкин, Лев Толстой и други.

Барелефи на детски писатели

Стената на барелефите е друго интересно нещо на алеята на писателите. Тук може да разгледате леко изпъкналите скулптурни изображения на Леда Милева, Ран Босилек и други детски автори.

Така завърши нашата историческа разходка през Двора на кирилицата.

Интересни факти за Двор на кирилицата

  • Всички букви в двора са направени в Армения от най-добрия арменски каменоделец Рубен Налбандян и неговите 12 ученици.
  • Всяка буква тежи между 400-500 кг.
  • Скулптурите на Св. цар Борис I-Михаил и на Св. Св. Кирил и Методий са изработени от българския скулптор Бехчет Данаджъ.
  • Двор на кирилицата е създаден по повод честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите на 2 май 2015 г. от арменеца, който ни напомня колко свята е кирилицата – Карен Алексанян.

Национален историко-археологически резерват “Плиска”

На около 4 км. от Двора на кирилицата Ви препоръчваме да посетите Национален ИАР Плиска, включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 96. Печат може да вземете на касата. Тук, минавайки през източната порта на крепостта, може да разгледате руините на стария град Плиска, който за тогавашните средновековни мащаби е впечатлявал с огромните си размери. Най-внушителният паметник в града е Дворецът на хан Крум с неговите тайни изходи.

На 1.3 км. от източната порта на Вътрешния град се намират останките на Голямата базилика – най-големият християнски храм в Югоизточна Европа от времето на покръстването на българите.

А ти посещавал ли си първата българска столица Плиска и “Двор на кирилицата”?

Може да споделиш твоите впечатления като коментар по-долу.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

1 thought on “Двор на кирилицата в старопрестолна Плиска”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.