Забележителности и места за разходка около София, част 1

Почивните дни наближават и търсите красиво място в близост до София? Мисля, че сте на правилното място. Опциите за излет са страшно много, ето защо тук съм подбрал само част от забележителностите. Те са подходящи както за лежерна разходка за 2-3 часа, така и за целодневно бягство от столицата.

“Пътека на Здравето” в Банкя

Разстояние от София – около 18 км. | Местоположение

До пътеката може да стигнете както с автобус Nº47 (спирка “Община Банкя”), така и с автомобил – има паркинг до входа. Пътеката започва от парк Кестените и минава през горичка, а малко по-късно край квартал Драгоман и язовир Михайлово. Дължината е около 6-7 км. в зависимост от маршрута, който изберете, а денивелацията е минимална – около 100 м. Ще са Ви необходими 2-3 часа, за да я обходите. На доста места има масички с пейки за отдих.


Зоокът “Алис” в Лесковец

Разстояние от София – около 45 км. | Местоположение

До зоокът Алис, намиращ само на 14 км. от град Перник, може да стигнете с автомобил – пред входа има удобен паркинг. Повечето животни не са затворени в клетки и се разхождат напълно свободно. Ако искаш да гушнеш алпака или планински козлета – тук е мястото. Освен тях може да видите лебеди (включително черни), нанду, гъски, фазани, патици, пауни, жерав. Също има и кенгуру албинос, лопатари, муфлони и други. В зоокъта има двор с пейки и катерушки за деца.


Язовир “Пчелина” до село Лобош и параклис “Свети Йоан Летни”

Разстояние от София – около 60 км. | Местоположение

Ако посетите зоокът Алис, несъмнено Ви препоръчваме да посетите язовир Пчелина и параклис Свети Йоан Летни. Може да оставите автомобила си накрая на село Лобош след последните къщи. С по-висок автомобил бихте могли да стигнете и до самия язовир, нo ние бихме Ви препоръчали по-дългата разходка, която е със съвсем малка денивелация. Ако следвате табелите по пътечката, за 30-40 минути ще стигнете до самия язовир Пчелина и съответно параклис Свети Йоан Летни. Храмът е бил построен още през 1350 г. – това може да прочетете и на плочата на входа му. През 60-те години на мястото на язовира се е намирало село Пчелинци, но правителството е решило да го превърне в язовир и накарало жителите му да го напуснат, като им предложили земи в околността.


Извор “Живата вода” в покрайнините на село Боснек

Разстояние от София – около 45 км. | Местоположение

В покрайнините на село Боснек има красива горска пътечка в южните части на Витоша, която ще Ви отведе до извора със змейска глава Живата вода, известен още като Чешма на щастието. В тази статия сме описали как точно се стига до извора. На линка ще намерите и информация за шествековен космат дъб, който може да видите в началото на село Боснек.


Музеен комплекс Цари Мали Град в село Белчин

Разстояние от София – около 50 км. | Местоположение

Цари Мали Град е късноантична крепост и паметник на културата. От село Белчин до нея може да стигнете както пеш (леко изкачване около 30 минути), така и с фуникуляр. Комплексът, разположен на хълм, включва крепост, етнографски музей и парк на открито. За повече информация относто комплекса може да разгледате статията ни.

А ти посещавал ли си някои от тези забележителности?

Може да споделиш твоите впечатления като коментар по-долу.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top