...

Плана планина и връх Манастирище

Днес ще Ви отведем до най-високата точка в Плана планина – връх Манастирище, висок 1338м. Нека повървим!

Къде се намира връх Манастирище?

Върхът се намира в Плана планина и за отправна точка ще използваме автобусната спирка Село Плана. Там спира автобус №70, който тръгва от София (спирка НСБАЛ по онкология). Минава на всеки няколко часа, така че препоръчваме да разгледате разписанието му тук. Ако сте с автомобил, може да го оставите около самата спирка. След това продължавате пеш по пътя нагоре и за около 20 минути ще стигнете до параклисa Свети Дух.

Има и втори вариант (при положение, че сте с кола и не ви се върви толкова), с който може да спестите 20-е минути ходене. Може да паркирате в близост до самия параклис, в който може да влезете, и оттам да продължите към върха.

Какво те очаква по пътя към връх Манастирище?

Разходката продължава по асфалтиранaта улица зад малкото параклисче, като ще видите и указателна табела, която ще Ви насочи правилно към самия връх.

Пътят продължава напред с няколко къщи. При последната от тях завивате наляво по коларски (черен) път.

След около 400 м. има разклонение вляво, накъдето трябва да се насочим, и не след дълго ще видим изоставена къща.

Върхът е само напред, като вече би трябвало да го виждате в далечината – намира се при двете антени (вижте следващите снимки). В подножието му ще видите две стръмни пътеки в негова посока. На нас ни изглеждаха малко трудни, затова поехме по плавната пътечка вдясно.

След 5-10 минути ще сте на самия връх Манастирище : ) Там горе е леко шумно заради генератор и антените, които споменахме малко по-рано. Ще видите и още един параклис с името Свети Дух, в който може да влезете.

Интересни факти и полезни съвети

  • От спирка Село Плана до върха ще стигнете за около 1 час и 30 минути. Ако започнете разходката си от параклиса Свети Дух, до върха ще ви отнеме около час.
  • В околността на връх Манастирище има останки от стара черква.
  • 50 метра под върха има над 300-годишен бук с диаметър около 3 метра.
  • От върха има гледка към Витоша, Стара планина, Верила и Рила.
  • Къщата със стени от плет, която споменахме по-рано, е построена за филм от 2005г. – Турски гамбит, разказващ за Руско-турската Освободителна война от 1877 – 1878 г.
  • В селото Плана може да посетите Ступа на просветлението – будистки храм, намиращ се тук.

След като отдъхнахме, слязохме по същия път обратно до началната спирка и поехме към вкъщи. Ако търсите приятна разходка за няколко часа в близост до София, връх Манастирище е вашето място : )

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.