Вазова екопътека и водопад Скакля

Днес ще ви запознаем с живописната Вазова екопътека в Искърското дефиле. Там Ви очакват водопади, уникални гледки и две села. Нека повървим!

Къде се намира Вазовата екопътека?

Екопътеката се намира в Искърското дефиле на около 60 км. от град София и свързва село Гара Бов със село Заселе. Ако сте с автомобил, може да го оставите около ЖП гарата на село Гара Бов, а друг приятен вариант е да използвате влак. Разписанието на БДЖ от София до село Гара Бов може да видите тук. След това пресичате железопътните релси и продължавате надясно (пътят за Мездра) около 350 м. Следва знак СТОП, там също сте надясно. Малко по-напред се отклонявате по асфалтов път вляво. Продължавате още напред и стигате до ново разклонение – тук се придържате към пътчето вляво. Там ще видите табела за самата екопътека.

Какво Ви очаква там?

Асфалтовият път преминава в горска пътечка, в началото на която ще видите беседка и красиво дървено мостче. След около 15 минути ще стигнете до панорамна площадка, от която се откриват красиви гледки към Искърското дефиле и водопад Скакля – следващата ни спирка.

За около 30 минути ще стигнете до подножието на водопада. Там може да отдъхнете и да направите красиви снимки (ако водопадът не е пресъхнал 🙂 ).

След това Ви очаква втората половина на това приключение. Започва с леко слизане, но след това предстои стръмно изкачване. За удобство на туристите на доста места са изградени парапети, спомагащи безопасното изкачване. След още 40-45 минути ще стигнете и до горната точка на водопада, откъдето гледките са направо зашеметяващи.

Продължавайки по пътеката нагоре ще излезете на открито място, където са изградени беседки за отдих. Там гледките към Дефилето също са прекрасни, така че не забравяйте да им се полюбувате. Тук може да приключите разходката си и да се върнете обратно до село Гара Бов или пък да продължите още малко до село Заселе.

Интересни факти за Вазовата екопътека и водопад Скакля

  • Водопадът пада от около 120 метра на два пада, по-високият от които е на височина от 90 метра.
  • Възможно е водопад Скакля да е пресъхнал през лятото.
  • Водопад Скакля често се бърка с други два водопада – водопад Бовска Скакля и водопад Врачанска Скакля.
  • Писателят Иван Вазов е посещавал този кът многократко. Тук той е написал и известното произведение Дядо Йоцо гледа.
  • Екопътеката е част от туристически маршрут Вазова пътека, която започва от Вазовата (Данговата) къща, прекосява река Искър, минава под живописния водопад Скакля и ни отвежда високо до село Заселе.
  • На 3 километра от село Заселе се намира местността Зли камък. Смята се, че това е скалата, от която героят на Вазов дядо Йоцо “гледа”.
  • Времето, необходимо да стигнете от ЖП гара село Бов до село Заселе и обратно, е около 3 часа и 30 минути.

Ние не стигнахме до местността Зли камък и решихме да се върнем от село Заселе по същия път до село Гара Бов.

Върви ти се още?

Разгледай останалите ни дестинации в блога. А за да не пропуснеш нито едно приключение, може да ни последваш в Instagram, Facebook и Youtube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top